Olej z nasion pomidora

Olej z nasion pomidora w ostatnim czasie staje się prawdziwym hitem przy produkcji kremów przeciwzmarszczkowych, anty-aging oraz preparatów po opalaniu. Olej ten jest niezwykle lekki i odżywczy i ma charakterystyczny, pomidorowy zapach przypominający kończące się lato. Olej z nasion pomidora więcej informacji …

Olej śliwkowy

Olej śliwkowy wytwarzany podczas procesu tłoczenia na zimno nasion śliwy domowej (tzw. węgierki). Z uwagi na dużą ilość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) jest często stosowany w kosmetyce. Olej ten ma mnóstwo fanów ze względu na mnóstwo cennych właściwości oraz więcej informacji …

Olej ryżowy

Olej ryżowy otrzymywany jest z nasion ryżu, a dokładniej z łusek ryżowych, czyli odpadów stanowiących niecałe 10% nieprzetworzonych ziaren. Jest on jednym ze zdrowszych olejów, gdyż zawiera jedynie około 20% tłuszczu. Charakteryzuje go niepowtarzalny, lekko orzechowy zapach i żółty kolor. więcej informacji …

Olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy otrzymuje się metodą tłoczenia na zimno zarodków ziaren pszenicy. Jest on niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że w swoim składzie ma najwięcej witaminy E ze wszystkich olejów roślinnych. Dzięki tej więcej informacji …

Olej migdałowy

Olej migdałowy jest jednym z najczęściej wybieranych olejów naturalnych. Od wieków stosuje się go w medycynie i do pielęgnacji ciała. Olej ten tłoczony jest na zimno z nasion drzewa migdałowego. Migdały zawierają około 50% tłuszczu. W kosmetyce, olej z migdałów więcej informacji …

Olej z drzewa herbacianego

Olej z drzewa herbacianego wytwarzany jest z liści drzewa o nazwie Melaleuca alternifolia, które rośnie dziko na podmokłych terenach w Australii i Nowej Zelandii (obecnie stworzone zostały również plantacje).  Olejek otrzymywany jest z gałązek szczytowych. Znany jest z wielu cennych więcej informacji …

Olej brzoskwiniowy

Olej brzoskwiniowy charakteryzuje się delikatnym owocowym zapachem i jasnożółtym kolorem. Łatwo się wchłania, jest lekki dla skóry oraz nie pozostawia tłustych plam. Jest on powszechnie stosowany w kosmetyce i codziennej pielęgnacji. Bardzo ważnym atutem oleju brzoskwiniowego jest hipoalergiczność. Jeśli któryś więcej informacji …

Olej z pestek arbuza

Olej z pestek arbuza ma bardzo wiele cennych właściwości. Jest on wyciskany z pestek arbuzów rosnących na specjalnych, ekologicznych plantacjach. Ze względu na lekkość i doskonałe właściwości nawilżające jest stosowany w szczególności w produktach pielęgnacyjnych dla dzieci i niemowląt. W więcej informacji …

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest ceniony zarówno za swoje walory kulinarne, jak także za wiele właściwości pielęgnacyjnych. Uważany jest za najstarszy olej świata i już od dawnych czasów ludzie znają jego dobroczynne właściwości. Od wieków uważany był za leczniczy oraz stosowany w więcej informacji …