Olej migdałowy

Olej migdałowy jest jednym z najczęściej wybieranych olejów naturalnych. Od wieków stosuje się go w medycynie i do pielęgnacji ciała. Olej ten tłoczony jest na zimno z nasion drzewa migdałowego. Migdały zawierają około 50% tłuszczu. W kosmetyce, olej z migdałów stosowany jest głównie do produkcji kremów i balsamów do ciała, wykorzystany w mydle tworzy delikatną pianę. Może być on również używany samodzielnie, na przykład jako odżywka do włosów i ciała – jest to bardzo zdrowa alternatywa dla chemicznych kosmetyków.

Olej migdałowy charakteryzuje się niezwykłą łagodnością, ma właściwości hipoalergiczne. Doskonale nadaje się do pielęgnacji delikatnej dziecięcej skóry. Sprawdzi się w zasadzie do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej, jak i tej wrażliwej. Nie daje efektu tłustości, jest lekki i łatwo się wchłania. Olej ten jest niezwykle bogaty w witaminy A i E. Ma delikatny, słodki smak, jasnożółty kolor i prawie niewyczuwalny orzechowy zapach.

WŁAŚCIWOŚCI / ZASTOSOWANIE:

  • działanie przeciwzmarszczkowe
  • zapobiega rozstępom
  • ma właściwości przeczyszczające
  • zapobiega utracie wody przez skórę
  • łagodzi oparzenia
  • przeciwdziała wypadaniu włosów
  • łagodzi bóle mięśni
  • poprawia ukrwienie skóry
  • nadaje się do masażu
  • oczyszcza cerę
  • redukuje zmarszczki
  • opóźnia efekty starzenia
  • niweluje cienie pod oczami
  • pomaga w walce z egzemą i łuszczycą
  • poprawia kondycję paznokci
  • wyrównuje koloryt skóry
  • łagodzi stany zapalne