Olej ryżowy

Olej ryżowy otrzymywany jest z nasion ryżu, a dokładniej z łusek ryżowych, czyli odpadów stanowiących niecałe 10% nieprzetworzonych ziaren. Jest on jednym ze zdrowszych olejów, gdyż zawiera jedynie około 20% tłuszczu. Charakteryzuje go niepowtarzalny, lekko orzechowy zapach i żółty kolor.

Olej ryżowy może być zarówno składnikiem codziennej diety, olejem do masażu, jak także składnikiem do produkcji kosmetyków. Ma on wysoką temperaturę dymienia (250 stopni), więc doskonale nadaje się do smażenia, a w dodatku nie pryska. Jest to bardzo trwały olej i w porównaniu do innych olejów naturalnych nie jełczeje aż tak szybko. Ponadto, jako jedyny olej zawiera gamma-oryzanol, czyli niezwykle silny przeciwutleniacz, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, działa przeciwzmarszczkowo oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.

WŁAŚCIWOŚCI / ZASTOSOWANIE:

  • regeneruje skórę
  • chroni przed działaniem wolnych rodników
  • działa przeciwzapalnie
  • chroni przed powstawaniem nowotworów
  • działa ochronnie przed szkodliwym działaniem promieni UV
  • opóźnia procesy starzenia
  • stymuluje produkcję kolagenu w skórze
  • pielęgnuje włosy
  • zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów
  • wzmacnia cebulki i wspomaga szybszy wzrost włosów
  • chroni serce
  • ma działanie przeciwgrzybicze
  • poprawia ukrwienie skóry
  • hamuje produkcję melaniny
  • nadaje się do masażu