Olej śliwkowy

Olej śliwkowy wytwarzany podczas procesu tłoczenia na zimno nasion śliwy domowej (tzw. węgierki). Z uwagi na dużą ilość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) jest często stosowany w kosmetyce. Olej ten ma mnóstwo fanów ze względu na mnóstwo cennych właściwości oraz niepowtarzalny marcepanowy zapach. Właśnie ze względu na zapach często wykorzystywany jest w kuchni, do tworzenia owocowych deserów, sosów, sałatek oraz dań rybnych.

Olej śliwkowy doskonale sprawdzi się przy pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i zniszczonej. Można aplikować go bezpośrednio na skórę, jak także w zależności od indywidualnych potrzeb tworzyć mieszanki z innymi olejami lub dodawać go do kremów i balsamów. Jego konsystencja jest niezwykle lekka, dzięki czemu szybko się wchłania. Dzięki wymieszaniu go z innymi olejami, wydłuży ich trwałość.

WŁAŚCIWOŚCI / ZASTOSOWANIE:

  • działanie antyoksydacyjne
  • przeciwzapalny
  • regeneruje paznokcie
  • olej bazowy do masażu
  • pielęgnuje suche i zniszczone włosy oraz rozdwajające się końcówki
  • łagodzi podrażnienia słoneczne
  • normalizuje proces wydzielania sebum
  • zmniejsza ilość niedoskonałości
  • nawilża i ujędrnia skórę