Olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy otrzymuje się metodą tłoczenia na zimno zarodków ziaren pszenicy. Jest on niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że w swoim składzie ma najwięcej witaminy E ze wszystkich olejów roślinnych. Dzięki tej witaminie, olej z kiełków pszenicy wykazuje szczególne właściwości przeciwutleniające i przeciwrodnikowe. Ponadto, kiełki pszenicy bogate są w składniki mineralne, zawierają między innymi fosfolipidy, fitosterole i lecytynę.

Olej ten polecany jest w szczególności do skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej. Można go stosować bezpośrednio na skórę. Wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków, jak także do zabiegów w salonach kosmetycznych, fryzjerskich i spa.

Olej z kiełków pszenicy ma bladopomarańczowy kolor i intensywny, zbożowy zapach. Jest dosyć gęsty, jednak szybko wchłania się w skórę i włosy.

WŁAŚCIWOŚCI / ZASTOSOWANIE:

  • do masażu leczniczego i kosmetycznego
  • leczy oparzenia
  • do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów
  • zapobiega powstawaniu rozstępów
  • redukuje cellulit
  • nawilża i wygładza skórę
  • goi stany zapalne skóry
  • likwiduje zmarszczki
  • działa przeciwobrzękowo
  • dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego