Olej śliwkowy

Olej śliwkowy wytwarzany podczas procesu tłoczenia na zimno nasion śliwy domowej (tzw. węgierki). Z uwagi na dużą ilość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) jest często stosowany w kosmetyce. Olej ten ma mnóstwo fanów ze względu na mnóstwo cennych właściwości oraz więcej informacji …

Olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy otrzymuje się metodą tłoczenia na zimno zarodków ziaren pszenicy. Jest on niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że w swoim składzie ma najwięcej witaminy E ze wszystkich olejów roślinnych. Dzięki tej więcej informacji …

Olej migdałowy

Olej migdałowy jest jednym z najczęściej wybieranych olejów naturalnych. Od wieków stosuje się go w medycynie i do pielęgnacji ciała. Olej ten tłoczony jest na zimno z nasion drzewa migdałowego. Migdały zawierają około 50% tłuszczu. W kosmetyce, olej z migdałów więcej informacji …

Olej z pestek arbuza

Olej z pestek arbuza ma bardzo wiele cennych właściwości. Jest on wyciskany z pestek arbuzów rosnących na specjalnych, ekologicznych plantacjach. Ze względu na lekkość i doskonałe właściwości nawilżające jest stosowany w szczególności w produktach pielęgnacyjnych dla dzieci i niemowląt. W więcej informacji …

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest ceniony zarówno za swoje walory kulinarne, jak także za wiele właściwości pielęgnacyjnych. Uważany jest za najstarszy olej świata i już od dawnych czasów ludzie znają jego dobroczynne właściwości. Od wieków uważany był za leczniczy oraz stosowany w więcej informacji …

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest niezwykle popularny na całym świecie, ze względu na swoje właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na kondycję włosów, lecz nie tylko. Olej ten stanowi naturalne wsparcie dla całego organizmu, ma wszechstronne zastosowanie. Pozyskuje się go z miąższu orzechów więcej informacji …

Olej Monoi

Olej Monoi pochodzi z Tahiti i od setek lat jest wytwarzany ręcznie przez rdzennych Polinezyjczyków. Jego nazwa – „monoi” oznacza święty/pachnący olej. Olej ten jest połączeniem tahitańskich surowców –  kwiatów gardenii tahitańskiej macerowanych w tłoczonym na zimno oleju kokosowym. Połączenie więcej informacji …

Olej Tamanu

Olej tamanu znany jest ze swoich niezwykłych i wszechstronnych właściwości. Wytwarza się go z pestek owoców wiecznie zielonego drzewa tamanu. Drzewo to rośnie w tropikalnych rejonach południowej Azji, Afryki oraz wysp Pacyfiku i owocuje dwa razy w roku. Owoce wyglądem więcej informacji …