Olej brzoskwiniowy

Olej brzoskwiniowy charakteryzuje się delikatnym owocowym zapachem i jasnożółtym kolorem. Łatwo się wchłania, jest lekki dla skóry oraz nie pozostawia tłustych plam. Jest on powszechnie stosowany w kosmetyce i codziennej pielęgnacji. Bardzo ważnym atutem oleju brzoskwiniowego jest hipoalergiczność. Jeśli któryś więcej informacji …

Olej z awokado

Olej z awokado wytłaczany jest na zimno z owoców drzewa avocado, które naturalnie występuje w Meksyku oraz Ameryce Środkowej, a obecnie także w Hiszpanii i Izraelu. Owoce są zielone, mają dużą pestkę w środku, a w smaku zupełnie nie są więcej informacji …

Olej abisyński

Olej abisyński wytwarzany jest z rośliny o nazwie Crambe abyssinica, która naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, zwłaszcza na obszarze zwanym Abisynią (jest to teren dzisiejszej Etiopii). Jest to roślina jednoroczna, o wysokiej łodydze i maleńkich, białych kwiatach. Kiedyś produkowano więcej informacji …

Olej Inca Inchi

Olej Inca Inchi wytwarzany jest z peruwiańskiej rośliny Sacha Inchi, którą można spotkać w tropikalnej puszczy amazońskiej. Owoce tej rośliny mają charakterystyczny kształt gwiazdy. Owoce, gdy są już dojrzałe ciemnieją, a ich nasiona zawierają bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych więcej informacji …

Olej arganowy

Olej arganowy nazywany jest „płynnym złotem”. Otrzymuje się go z orzechów drzewa Argania Spinosa (nazywane jest ono przez miejscowych drzewem życia). Drzewo te rośnie jedynie w ekologicznie czystej części Maroka, dlatego też często zdarza się, że olej arganowy nazywany jest więcej informacji …

Olej makadamia

Olej makadamia jest pozyskiwany z dojrzałych orzechów drzewa makadamia. Drzewo te rośnie w Australii, na Nowej Kaledonii, Kostaryce, na Suawesi, Hawajach, w Brazylii i w południowej Afryce. Orzechy makadamii wyglądem przypominają orzechy laskowe, mają twardą łupinę i jadalny miąższ. Orzechy więcej informacji …