Olej migdałowy

Olej migdałowy jest jednym z najczęściej wybieranych olejów naturalnych. Od wieków stosuje się go w medycynie i do pielęgnacji ciała. Olej ten tłoczony jest na zimno z nasion drzewa migdałowego. Migdały zawierają około 50% tłuszczu. W kosmetyce, olej z migdałów więcej informacji …

Olej abisyński

Olej abisyński wytwarzany jest z rośliny o nazwie Crambe abyssinica, która naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, zwłaszcza na obszarze zwanym Abisynią (jest to teren dzisiejszej Etiopii). Jest to roślina jednoroczna, o wysokiej łodydze i maleńkich, białych kwiatach. Kiedyś produkowano więcej informacji …